Aromatherapie anno 2019?

Wat is er aan de hand met de wetgeving rond aromatherapie?

De Europese commissie produceert heel veel wetgeving die pas jaren later wordt ingevoerd of waarbij wordt besloten een overgangsperiode toe te staan waarna de wetten dus via controle en handhaving in de praktijk worden toegepast. Sinds enkele jaren zijn op bijvoorbeeld de Tea Tree olie flesjes van Chi al verschillende waarschuwingssymbolen gedrukt: ‘een vlammetje; een visje op de waterkant; een man met een ster op de borst’. Die zijn u misschien niet opgevallen omdat ze vrij klein op het etiket van het flesje staan en ook niet op het doosje voorkomen. Vanaf 1 januari zult u deze symbolen veel groter (1 x 1 cm) op de etiketten maar ook doosjes zien staan. Want dit is verplicht voor alle bedrijven die met deze pure, 100% natuurlijke, aromatherapeutische grondstoffen werken.

Aromatherapie, een vreemde eend in de bijt

Deze symbolen staan voor stoffen die in potentie vlambaar, bijtend of op de een of andere manier schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier. Het probleem voor de aromatherapie is nu dat er geen verschil wordt gemaakt tussen synthetisch gemaakte stoffen en 100% natuurlijke stoffen. De wet maakt hier geen verschil in. Dat is erg jammer want daarmee komt aromatherapie helaas in een negatief daglicht te staan. De wetgever weet zich eigenlijk met aromatherapeutische grondstoffen geen raad en plaatst ze daarom voor de zekerheid in het vakje: chemische stoffen die potentieel gevaarlijk zijn. Vergelijkbaar met die tankwagen vol chemische stoffen die niet door uw wijk mag rijden. In principe is dit natuurlijk waar, want overmatig of verkeerd gebruik van bijvoorbeeld tea tree olie of pepermunt olie of welke andere olie dan ook, kan natuurlijk allergische reacties veroorzaken. Het curieuze volgende feit kan dus voorkomen: aan de ene kant van het flesje/doosje tea tree of lavendel 3 waarschuwingssymbolen, aan de andere kant de tekst: direct op de betreffende plek aanbrengen… 

Nut van waarschuwen en weten wat je doet 

Waarschuwen voor potentieel gevaar van een product is natuurlijk goed. Afschrikken is eigenlijk niet nodig maar veel mensen zullen er wel van schrikken. Als je deze redenering doortrekt zou eigenlijk op een pak keukenzout ook een doodskop moeten staan met de tekst: dodelijk na inname van 5 eetlepels! Want dit is een feit…maar wie gaat dit doen? Belangrijk is dat mensen goed en correct worden voorgelicht. Chi Natural Life adviseert al sinds 1979 druppelsgewijs gebruik van essentiële oliën, juist omdat het zo’n krachtige materialen zijn. Je moet weten wat je doet als je deze grondstoffen gebruikt. 

Van goede wil 

Ofschoon wetgeving dus soms verwarrend is hebben wij in een democratie maar één ding te doen: ons houden aan de wetten die we met elkaar afspreken. Anderzijds misverstanden en onduidelijkheden voorkomen of zelfs uit sommige wetten halen is natuurlijk altijd goed. Chi Natural Life zal zich hier blijvend voor in zetten door zich aan de wet te houden maar ook door open en eerlijke voorlichting over deze wonderbaarlijke, geneeskrachtige, aromatherapeutische materialen.

Wet van Paracelsus (1494-1541): “De dosis maakt het gif”  

Artikel by Chi  

Deel dit bericht op:

Lees ook

Bedrijfsmassages: werken én ontspannen?

We zitten te lang op het werk, wat tot veel klachten kan leiden. Lees er hier meer over.

Lees verder

Rust en balans met behulp van wellness

Door zo nu en dan uit je routine te stappen, doe je je gezondheid goed. Wanneer kom jij langs voor een wellness-routine.

Lees verder

De ideale werkplek: meer gezondheid op de werkvloer

Een goede werkplek is essentieel. Een verkeerde houding kan snel tot klachten zorgen. Laatje werkplek daarom controleren. Lees hier advies!

Lees verder

Personal training in de natuur

Fit en gezond zijn, goed voor jezelf zorgen, dingen doen die je leuk vindt en je zowel fysiek als mentaal sterk voelen vinden wij bij IQ Balance-HealthZone belangrijk.

Lees verder

Werken aan persoonlijke ontwikkeling? Hier begin je

Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Maar waar moet je beginnen? IQ Balance geeft advies, lees het hier.

Lees verder

Personal training voor medewerkers: een productiviteitsboost!

Hoe helpt sporten bij productiviteit? En hoe kan personal training hierbij helpen? Lees het in het artikel van IQ Balance

Lees verder

Ontdek de voordelen van magneetresonantietherapie

Wist jij dat magneetresonantietherapie uiteenlopende klachten kan behandelen, van een hernia tot incontinentie? Ontdek de voordelen!

Lees verder

Bedrijfsmassage – waarom is het zinvol en wat lost het op?

Bied jouw werknemers bedrijfsmassage aan en geef ontspannen leiding aan een bedrijf. Lees hier meer of neem contact op.

Lees verder

Gezondheid en vakantie in één: kom naar ons kuurcentrum!

Wil je er even tussenuit om te ontspannen en tegelijkertijd aan je gezondheid werken? Het kan bij dit nieuwe kuurcentrum!

Lees verder

Reviews

‘Wat een professionele maar zeer warme duo behandeling. Heel veel nuttige tips als extra gekregen. Wij hebben genoten voor de tweede keer hier in de Roode Schuur. IQ balance is een oprechte aanrader!’

- Erwin & Wendy

‘Op 27 juli heb ik een heerlijke behandeling massage gehad het was werkelijk heerlijk ik was helemaal weg van de wereld zo goed is dat gedaan dank u wel. Op 26 juli was ik jarig een heel mooi verjaardagscadeau.’

- Ytsje Wilstra Scherjon

‘Liefde hebben voor jezelf is je behandelingen gunnen bij IQ Balance.’

- Z.H. Nijkerk

Doelgericht, duidelijk
en persoonlijk
advies met de

IQ Analyzer©

Vul online de IQ Analyzer in en ontvang
jouw resultaat in je mail