Aromatherapie anno 2019?

Wat is er aan de hand met de wetgeving rond aromatherapie?

De Europese commissie produceert heel veel wetgeving die pas jaren later wordt ingevoerd of waarbij wordt besloten een overgangsperiode toe te staan waarna de wetten dus via controle en handhaving in de praktijk worden toegepast. Sinds enkele jaren zijn op bijvoorbeeld de Tea Tree olie flesjes van Chi al verschillende waarschuwingssymbolen gedrukt: ‘een vlammetje; een visje op de waterkant; een man met een ster op de borst’. Die zijn u misschien niet opgevallen omdat ze vrij klein op het etiket van het flesje staan en ook niet op het doosje voorkomen. Vanaf 1 januari zult u deze symbolen veel groter (1 x 1 cm) op de etiketten maar ook doosjes zien staan. Want dit is verplicht voor alle bedrijven die met deze pure, 100% natuurlijke, aromatherapeutische grondstoffen werken.

Aromatherapie, een vreemde eend in de bijt

Deze symbolen staan voor stoffen die in potentie vlambaar, bijtend of op de een of andere manier schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier. Het probleem voor de aromatherapie is nu dat er geen verschil wordt gemaakt tussen synthetisch gemaakte stoffen en 100% natuurlijke stoffen. De wet maakt hier geen verschil in. Dat is erg jammer want daarmee komt aromatherapie helaas in een negatief daglicht te staan. De wetgever weet zich eigenlijk met aromatherapeutische grondstoffen geen raad en plaatst ze daarom voor de zekerheid in het vakje: chemische stoffen die potentieel gevaarlijk zijn. Vergelijkbaar met die tankwagen vol chemische stoffen die niet door uw wijk mag rijden. In principe is dit natuurlijk waar, want overmatig of verkeerd gebruik van bijvoorbeeld tea tree olie of pepermunt olie of welke andere olie dan ook, kan natuurlijk allergische reacties veroorzaken. Het curieuze volgende feit kan dus voorkomen: aan de ene kant van het flesje/doosje tea tree of lavendel 3 waarschuwingssymbolen, aan de andere kant de tekst: direct op de betreffende plek aanbrengen… 

Nut van waarschuwen en weten wat je doet 

Waarschuwen voor potentieel gevaar van een product is natuurlijk goed. Afschrikken is eigenlijk niet nodig maar veel mensen zullen er wel van schrikken. Als je deze redenering doortrekt zou eigenlijk op een pak keukenzout ook een doodskop moeten staan met de tekst: dodelijk na inname van 5 eetlepels! Want dit is een feit…maar wie gaat dit doen? Belangrijk is dat mensen goed en correct worden voorgelicht. Chi Natural Life adviseert al sinds 1979 druppelsgewijs gebruik van essentiële oliën, juist omdat het zo’n krachtige materialen zijn. Je moet weten wat je doet als je deze grondstoffen gebruikt. 

Van goede wil 

Ofschoon wetgeving dus soms verwarrend is hebben wij in een democratie maar één ding te doen: ons houden aan de wetten die we met elkaar afspreken. Anderzijds misverstanden en onduidelijkheden voorkomen of zelfs uit sommige wetten halen is natuurlijk altijd goed. Chi Natural Life zal zich hier blijvend voor in zetten door zich aan de wet te houden maar ook door open en eerlijke voorlichting over deze wonderbaarlijke, geneeskrachtige, aromatherapeutische materialen.

Wet van Paracelsus (1494-1541): “De dosis maakt het gif”  

Artikel by Chi  

Deel dit bericht op:

Lees ook

Rabea’s afscheid uit Nederland

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Tijd voor selfcare? Ga voor de midweekse kuur!

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Ontdek het Ayurvedisch Natuurgeneeskundig Pakket

Niet lekker in je vel? Je zelfkennis ontwikkelen kan helpen!

Lees verder

Omgaan met werkstress: hoe doe je dat?

Werkstress de baas zijn: zó doe je dat!

Lees verder

De effecten van geur

Geur is een belangrijk zintuig dat nauw verbonden is met onze waarneming. In deze blog leggen we het belang van geur uit!

Lees verder

Voorbereid de winter in!

Tijdens de wintermaanden krijgt je lichaam een hoop te verduren. Lees hier wat je kunt doen om jezelf te verwennen tijdens deze periode.

Lees verder

Zo verwen je jezelf tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is een hectische periode waar je soms wel even aan zou kunnen ontsnappen. Bij IQ Balance zorgen we graag voor jou en je lichaam.

Lees verder

Bedrijfsmassages: werken én ontspannen?

We zitten te lang op het werk, wat tot veel klachten kan leiden. Lees er hier meer over.

Lees verder

Rust en balans met behulp van wellness

Door zo nu en dan uit je routine te stappen, doe je je gezondheid goed. Wanneer kom jij langs voor een wellness-routine.

Lees verder

Reviews

Ik ben erg enthousiast over Helena. Ze is uitzonderlijk goed in het behandelen van energiepatronen die in je lichaam verborgen zijn. Helena is professioneel en vriendelijk. Ze stelt je razendsnel op je gemak en slaagt erin om haar behandeling af te stemmen op je behoeften. Ik blijf steeds weer terugkomen!

- Tiemen Amsterdam

Afgelopen woensdag heb ik van Helena een ruim twee uur durende behandeling van lichaam, geest en ziel gekregen. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, maar die zijn nog verre overtroffen. Het was echt fantastisch goed, op alle vlakken. Haar massage is geweldig. Ze voelt heel goed aan waar, en hoe intens ze moet masseren. Niet te hard en niet te zacht, precies goed. Tijdens de massage was ze met me in gesprek, om meer inzicht in mijn mentale conditie te krijgen, en daarmee indirect ook in eventuele lichamelijke problemen. Met haar respons en adviezen gaf ze me heel originele inzichten in mijn functioneren. Al met al heeft ze met deze behandeling op heel bijzondere wijze mijn lichaam, geest en ziel verkwikt, en ik voel me na 4 dagen nog steeds enorm goed daardoor. Zeker voor herhaling vatbaar!

- Jurjen Amsterdam

Beste Rabea, we hebben genoten van onze midweek-detoxkuur. Heel professionele behandelingen door een zorgzaam team. Bedankt voor de mooie attentie bij vertrek ook (kookboek). Tot ziens 😊

- Isabel & Veronique

Doelgericht, duidelijk
en persoonlijk
advies met de

IQ Analyzer©

Vul online de IQ Analyzer© in en ontvang
jouw resultaat in je mail