De effecten van geur

De effecten van geur

De geur van een heerlijke maaltijd die je terugbrengt naar toen je klein was, de parfum van je partner waar je wel in kunt verdrinken of het gras dat net gemaaid is op een vroege lenteochtend. Geur is een groot onderdeel van onze belevingswereld. Geuren kunnen doorwerken op onze emoties en de ruimte om ons heen beïnvloeden en ons herinneren aan bepaalde gebeurtenissen of personen.

Goed voor de gezondheid

Vaak denken we dat geur alleen dient om ons te waarschuwen of om van te genieten, maar niks is minder waar. Geuren hebben namelijk zowel directe als indirecte effecten op ons brein en kunnen zelfs helpen pijn onderdrukken. Bijvoorbeeld lavendel, wat helpt te ontspannen, net als sinaasappel en roos. Andere gebruiken zijn:

Bedenk hierbij wel dat geur persoonlijk is. De een vindt iets heel lekker en fijn, terwijl een ander er letterlijk de neus voor ophaalt of er naar van wordt. Doordat geur niet gefilterd wordt door je lichaam heeft het een direct gevolg op ons humeur. Er is een groot verschil tussen synthetische en essentiële geurstoffen. Synthetische geurstoffen worden nagemaakt door de mens, vaak in de vorm van parfums of kamerspray. Essentiële oliën worden gemaakt door extractie van de plant of olie waar de olie uit verkregen is. Planten gebruiken hun geur om insecten aan te trekken en hun weerstandsvermogen te versterken.

Aromatherapie

Wanneer we geuren van essentiële oliën gebruiken om de gezondheid te onderhouden of verbeteren, noemen we dit aromatherapie. Dit kunnen we doen tijdens verschillende momenten van onze dag. Essentiële oliën kunnen we bijvoorbeeld op onze eigen huid of kleding aanbrengen, in bad of onder de douche of op het kussen voordat we gaan slapen. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld eucalyptus onder de douche, omdat het kan helpen de luchtwegen te openen en stress te verminderen. Kende je bijvoorbeeld de Duitse traditie van ‘cloved oranges’ al? Dit zijn kruidnagels in sinaasappels. Een gemakkelijke DIY om te proberen rond de wintertijd!

Geur in huis

Vaak ruiken we ons eigen huis niet meer. Dit komt omdat we ‘geurenblind’ worden, we raken gewend aan de geur en ons systeem sluit de geur uit. Gekke geurtjes, zoals een huisdier of muffe bank, ruiken we op den duur niet meer. Toch vinden we het een fijn idee dat ons huis lekker ruikt. Door een fijne geur in huis te hebben, hebben we iets om naar uit te kijken als we weer naar huis gaan en creëren we een prettige omgeving om in te leven. Een intense geur in huis vinden we vaak niet fijn en kan voor hoofdpijn zorgen. Een aromadiffuser kan helpen dit te voorkomen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Rabea’s afscheid uit Nederland

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Tijd voor selfcare? Ga voor de midweekse kuur!

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Ontdek het Ayurvedisch Natuurgeneeskundig Pakket

Niet lekker in je vel? Je zelfkennis ontwikkelen kan helpen!

Lees verder

Omgaan met werkstress: hoe doe je dat?

Werkstress de baas zijn: zó doe je dat!

Lees verder

Voorbereid de winter in!

Tijdens de wintermaanden krijgt je lichaam een hoop te verduren. Lees hier wat je kunt doen om jezelf te verwennen tijdens deze periode.

Lees verder

Zo verwen je jezelf tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is een hectische periode waar je soms wel even aan zou kunnen ontsnappen. Bij IQ Balance zorgen we graag voor jou en je lichaam.

Lees verder

Bedrijfsmassages: werken én ontspannen?

We zitten te lang op het werk, wat tot veel klachten kan leiden. Lees er hier meer over.

Lees verder

Rust en balans met behulp van wellness

Door zo nu en dan uit je routine te stappen, doe je je gezondheid goed. Wanneer kom jij langs voor een wellness-routine.

Lees verder

De ideale werkplek: meer gezondheid op de werkvloer

Een goede werkplek is essentieel. Een verkeerde houding kan snel tot klachten zorgen. Laatje werkplek daarom controleren. Lees hier advies!

Lees verder

Reviews

Ik ben erg enthousiast over Helena. Ze is uitzonderlijk goed in het behandelen van energiepatronen die in je lichaam verborgen zijn. Helena is professioneel en vriendelijk. Ze stelt je razendsnel op je gemak en slaagt erin om haar behandeling af te stemmen op je behoeften. Ik blijf steeds weer terugkomen!

- Tiemen Amsterdam

Afgelopen woensdag heb ik van Helena een ruim twee uur durende behandeling van lichaam, geest en ziel gekregen. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, maar die zijn nog verre overtroffen. Het was echt fantastisch goed, op alle vlakken. Haar massage is geweldig. Ze voelt heel goed aan waar, en hoe intens ze moet masseren. Niet te hard en niet te zacht, precies goed. Tijdens de massage was ze met me in gesprek, om meer inzicht in mijn mentale conditie te krijgen, en daarmee indirect ook in eventuele lichamelijke problemen. Met haar respons en adviezen gaf ze me heel originele inzichten in mijn functioneren. Al met al heeft ze met deze behandeling op heel bijzondere wijze mijn lichaam, geest en ziel verkwikt, en ik voel me na 4 dagen nog steeds enorm goed daardoor. Zeker voor herhaling vatbaar!

- Jurjen Amsterdam

Beste Rabea, we hebben genoten van onze midweek-detoxkuur. Heel professionele behandelingen door een zorgzaam team. Bedankt voor de mooie attentie bij vertrek ook (kookboek). Tot ziens 😊

- Isabel & Veronique

Doelgericht, duidelijk
en persoonlijk
advies met de

IQ Analyzer©

Vul online de IQ Analyzer© in en ontvang
jouw resultaat in je mail