Ayurvedische zelf-massage voor thuis
Door een massage met olie wordt het menselijk lichaam sterk en de huid zacht; je lichaam krijgt weerstand tegen uitputting en inspanningen. Tijd voor een Ayurverdische zelf-massage.
Aromatherapie, een vreemde eend in de bijt
Ayurveda, de wetenschap van het leven, stamt uit de bloeitijd van de hoogontwikkelde vedische cultuur in India en geldt als het oudste en meest omvattende gezondheidssysteem ter wereld.
In de ayurvedische teksten worden een groot aantal behandelingen beschreven die niet louter prettig zijn, maar tegelijkertijd een goede gezondheid ondersteunen door het innerlijke evenwicht te herstellen. Een zeer speciale rol is hierbij weggelegd voor de ‘olie-massage van het gehele lichaam’ vóór het bad of de douche in de ochtend. Deze is niet moeilijk uit te voeren en gemakkelijk in de dagelijkse ochtendroutine in te passen. Bij regelmatige uitvoering zal zij zoveel positieve effecten opleveren, dat je haar al snel niet meer zou willen missen. Maak hier ‘s morgens een kwartiertje voor vrij en geniet van de holistische effecten op lichaam en geest.
Het ayurvedisch tekstboek de CHARAKA SAMHITA schrijft: “Door een massage met olie wordt het menselijk lichaam sterk en de huid zacht; je lichaam krijgt weerstand tegen uitputting en inspanningen. Bovendien beklemtoont het tekstboek de positieve resultaten van een massage van het hoofd: “Iemand die regelmatig zijn hoofd masseert met sesamolie heeft geen last van hoofdpijn, kaalheid en het grijs worden van het haar; dan functioneren de zintuigen naar behoren, is de huid van het gezicht stralend, geniet men van een gezonde slaap en is men gelukkig.”
Een oliemassage heeft een zeer kalmerend effect op ons zenuwstelsel, wat tot gevolg heeft dat de Vata-dosha vermindert (Vata is één van de drie basisprincipes (dosha’s) in de natuur) en als Vata uit balans is neigt men o.a tot nervositeit en geringe belastbaarheid. Daarom wordt deze massage speciaal aanbevolen voor mensen die nerveus zijn of steeds onder druk van stress staan.
Voorbereidingen van de Ayurverdische zelf-massage
De massage kan zittend of staand gedaan worden. Neem een grote handdoek om olievlekken op de vloer te vermijden en zorg voor een aangename omgevingstemperatuur. Ongerijpte sesamolie dient eerst gerijpt te worden. Daartoe verwarmt men, voorafgaand aan de ochtendmassage, een kwart kopje sesamolie tot 100º C en laat dat dan afkoelen tot iets boven lichaamstemperatuur. Men kan ook een grotere hoeveelheid sesamolie rijpen. Dan dient men de reeds gerijpte olie voor gebruik tot iets boven lichaamstemperatuur te verwarmen. Dit kan het beste gedaan worden door het flesje waarin de olie bewaard wordt eventjes in heet water te zetten.
Abhyanga (oliemassage)
De Ayurverdische zelf-massage kan het beste met weinig druk gedaan worden. Masseer langzaam en gelijkmatig. Doe de olie direct op de huid of eerst in de handpalm en verdeel het dan. Houd de hand daarbij als een schaal en houd de duim er langs. Masseer met open handpalm en bij voorkeur met platte vingers in plaats van met de toppen van de vingers. Uiteindelijk zal een dunne oliefilm de huid bedekken. Als u niet veel tijd heeft is het beter de massage in te korten dan hem achterwege te laten. Masseer dan slechts het hoofd, de oren en de voeten.
Tijd om te beginnen met de Ayurverdische-zelf-massage
1 Begin met het masseren van het hoofd.
Neem daar uitgebreid de tijd voor. Doe dit met kleine, cirkelvormige bewegingen. Masseer daarna je oren en je gezicht. De oren moet je heel zachtjes behandelen. Je kunt daarna de olie over het hele lichaam verdelen: zo geeft je de olie de maximale kans om in de huid te trekken.
2 Masseer de hals en de schouders.
Let erop om met open handpalm en platte vingers, niet met de vingertoppen, te masseren.
3 Masseer vervolgens de armen, handen en vingers.
Doe dit met ronde bewegingen bij de gewrichten en rechte bewegingen bij de lange beenderen.
4 Doe nu de borst en de buik (heel zachtjes).
Cirkelvormige bewegingen over het borstgebied en rechte bewegingen over het borstbeen en de solar plexus. Masseer de buik met langzame, cirkelvormige bewegingen, met de wijzers van de klok mee en de navel als middelpunt.
5 Masseer de rug zover je die kunt bereiken.
Hier kun je rustig wat krachtiger masseren.
6 Ook de benen kunnen wat krachtiger gemasseerd worden.
Op dezelfde wijze als de armen: rechttoe rechtaan bij de lange beenderen en cirkelvormig bij de gewrichten.
7 Als laatste de voeten en de voetzolen.
Het is optimaal als de olie minstens 15-20 minuten op de huid gelaten wordt om in te trekken, voordat je een douche of een bad neemt.
Er zijn ook ayurvedische massage-oliën op basis van sesamolie met heel specifieke kruidenextracten. Deze oliën zijn klaar voor gebruik en afgestemd op de verschillende lichaams- en huidtypen. Een goed alternatief is koudgeperste sesamolie, die zoals al eerder beschreven eerst een keer gerijpt moet worden (tot 100ºC verhitten). Sesamolie brengt alle drie de dosha’s in balans, heeft voedende en opbouwende eigenschappen en wordt op grond van zijn structuur heel gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Het beste gebruik je biologische sesamolie! Als je sesamolie niet goed verdraagt kun je daarvoor in de plaats olijfolie nemen. Mensen die een uitgesproken Pitta-constitutie hebben, (kenmerken daarvan zijn b.v. een sterk hongergevoel, een hekel aan warm/heet weer, woede en irritatie in stresssituaties of bij heet zomerweer), kunnen het beste kokosolie gebruiken; dat koelt Pitta.
Ben je fan van de Ayurverdische zelf-massage en wil je jezelf een keer laten verwennen? Dan kan je bij ons ook terecht voor een Ayurvedische massage. Laat jezelf ontspannen.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Doelgericht, duidelijk
en persoonlijk
advies met de
IQ Analyzer©
Vul online de IQ Analyzer© in en ontvang
jouw resultaat in je mail