Kuren in Nederland: wat is het en waar komt het vandaan?

Kuren in Nederland: wat is het en waar komt het vandaan?

Kuren. Bij dat woord denken veel Nederlanders aan een reeks medicijnen die je een periode moet innemen, of aan rare fratsen die iemand uithaalt. Het fenomeen kuren in een kuuroord is misschien pas het derde waar je aan denkt. Opvallend, want het is wél populair in de ons omringende landen, met name in Duitsland. Niet gek, want kuren is voordelig voor lichaam en geest. IQ Balance wil kuren ook in Nederland op de kaart zetten en vertelt je er graag meer over.

Een eeuwenoude traditie

Kuuroorden bestaan al eeuwenlang. Sinds de oudheid zijn opborrelende waterbronnen de plekken waar gekuurd werd. De Romeinen en Grieken verbonden godheden aan warmwaterbronnen, waardoor de plekken een heilige naam kregen, maar de waterbronnen werden ook gebruikt voor hun ‘thermen’. Bij het opbreken van het Romeinse rijk verdween ook deze badcultuur lange tijd. Pas rond de twaalfde eeuw werd het baden (of kuren) weer populair. Waarschijnlijk onder invloed van kruisvaarders die uit oostelijke gebieden terugkeerden.

Invloed van Ayurveda

De kans is groot dat zij veel invloeden vanuit de Ayurvedische leer hebben meegenomen. Ayurveda is een medische wetenschap die letterlijk ‘wetenschap van het leven’ betekent, en is ontstaan in India. Bij de Ayurveda draait het niet alleen om medische gezondheid, maar om gezondheid in het hele leven. Er is aandacht voor alle aspecten: wat je doet, hoe je je leven inricht, wat je eet, hoe je je voelt mentaal en fysiek.

Populariteit van kuren

Hoewel het kuren in Nederland niet zozeer voet aan de grond heeft gekregen, is het vooral in Duitsland wel een bekend en populair fenomeen. Sterker nog, het woord ‘Kurort’ is een officieel ‘predicaat’ voor plaatsen met faciliteiten voor geneeskundige therapieën waar je langere tijd kunt blijven. Het gaat hierbij niet om een zieken- of verpleeghuis, maar echt een plek om pas op de plaats te maken en weer lekkerder in je vel te zitten. Om te kunnen ontspannen en je vizier weer scherp te stellen voor de toekomst.

Kuren in Nederland op de kaart

Rabea Iqbal van IQ Balance vindt kuren een waardevolle toevoeging, we zouden het in Nederland ook goed kunnen gebruiken. Ze vertelt: ‘Ik vind het een mooie uitdaging om het kuurverhaal ook hier in Nederland op de kaart te zetten. Het grappige is dat in Nederland een retraite wel bekend is, en dat komt al aardig in de buurt. Maar bij een retraite werk je aan bewustwording. Je probeert mentaal tot de kern komen. Lichamelijke gezondheid is daarbij een minder groot onderdeel. Maar ik denk dat daar juist de waarde van kuren in schuilt. Een kuur is ook geschikt voor mensen met een gezondheidsuitdaging. Denk aan mensen die veel last hebben van klachten door stress of spanning.’

Gezondheidsvakantie

Daarbij is er uiteraard ook aandacht voor bewustwording, want IQ Balance is een holistische praktijk. ‘Maar het werken aan bewustwording combineren we met een vakantie en iemand lekker in de watten leggen. Kuren zou je kunnen zien als een soort gezondheidsvakantie. Je werkt aan je gezondheid en bent er even lekker tussenuit, maar bent ook hard aan het werk met punten die je wilt verbeteren. Omdat je dan aan alle kanten steun krijgt, voelt dat alleen niet als hard werken.’

Er weer tegenaan

Toch kun je tijdens een kuur wel degelijk planmatig aan de slag. Rabea legt uit: ‘Van tevoren bedenk je duidelijke doelstellingen en tijdens de kuur kun je bewust de tijd reserveren om die dingen aan te pakken. Daarom is het veel krachtiger dan af en toe eens een uurtje naar een specialist, want je bent een week bezig met meerdere specialisten en even uit de dagelijkse routine. Zo kun je heel doelgericht en effectief aan de slag en kun je na je kuur er vol energie weer tegenaan.’

Deel dit bericht op:

Lees ook

Bedrijfsmassages: werken én ontspannen?

We zitten te lang op het werk, wat tot veel klachten kan leiden. Lees er hier meer over.

Lees verder

Rust en balans met behulp van wellness

Door zo nu en dan uit je routine te stappen, doe je je gezondheid goed. Wanneer kom jij langs voor een wellness-routine.

Lees verder

De ideale werkplek: meer gezondheid op de werkvloer

Een goede werkplek is essentieel. Een verkeerde houding kan snel tot klachten zorgen. Laatje werkplek daarom controleren. Lees hier advies!

Lees verder

Personal training in de natuur

Fit en gezond zijn, goed voor jezelf zorgen, dingen doen die je leuk vindt en je zowel fysiek als mentaal sterk voelen vinden wij bij IQ Balance-HealthZone belangrijk.

Lees verder

Werken aan persoonlijke ontwikkeling? Hier begin je

Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Maar waar moet je beginnen? IQ Balance geeft advies, lees het hier.

Lees verder

Personal training voor medewerkers: een productiviteitsboost!

Hoe helpt sporten bij productiviteit? En hoe kan personal training hierbij helpen? Lees het in het artikel van IQ Balance

Lees verder

Ontdek de voordelen van magneetresonantietherapie

Wist jij dat magneetresonantietherapie uiteenlopende klachten kan behandelen, van een hernia tot incontinentie? Ontdek de voordelen!

Lees verder

Bedrijfsmassage – waarom is het zinvol en wat lost het op?

Bied jouw werknemers bedrijfsmassage aan en geef ontspannen leiding aan een bedrijf. Lees hier meer of neem contact op.

Lees verder

Gezondheid en vakantie in één: kom naar ons kuurcentrum!

Wil je er even tussenuit om te ontspannen en tegelijkertijd aan je gezondheid werken? Het kan bij dit nieuwe kuurcentrum!

Lees verder

Reviews

‘Wat een professionele maar zeer warme duo behandeling. Heel veel nuttige tips als extra gekregen. Wij hebben genoten voor de tweede keer hier in de Roode Schuur. IQ balance is een oprechte aanrader!’

- Erwin & Wendy

‘Op 27 juli heb ik een heerlijke behandeling massage gehad het was werkelijk heerlijk ik was helemaal weg van de wereld zo goed is dat gedaan dank u wel. Op 26 juli was ik jarig een heel mooi verjaardagscadeau.’

- Ytsje Wilstra Scherjon

‘Liefde hebben voor jezelf is je behandelingen gunnen bij IQ Balance.’

- Z.H. Nijkerk

Doelgericht, duidelijk
en persoonlijk
advies met de

IQ Analyzer©

Vul online de IQ Analyzer in en ontvang
jouw resultaat in je mail