Kuuroord in Nederland: wat is het en waar komt het vandaan?

Kuuroord in Nederland: wat is het en waar komt het vandaan?

Kuren. Bij dat woord denken veel Nederlanders aan een reeks medicijnen die je een periode moet innemen, of aan rare fratsen die iemand uithaalt. Het fenomeen kuren in een kuuroord is misschien pas het derde waar je aan denkt. Opvallend, want het is wél populair in de ons omringende landen, met name in Duitsland. Niet gek, want kuren is voordelig voor lichaam en geest. IQ Balance wil kuren ook in Nederland op de kaart zetten en vertelt je er graag meer over.

kuuroord

Een eeuwenoude traditie

Kuuroorden bestaan al eeuwenlang. Sinds de oudheid zijn opborrelende waterbronnen de plekken waar gekuurd werd. De Romeinen en Grieken verbonden godheden aan warmwaterbronnen, waardoor de plekken een heilige naam kregen, maar de waterbronnen werden ook gebruikt voor hun ‘thermen’. Bij het opbreken van het Romeinse rijk verdween ook deze badcultuur lange tijd. Pas rond de twaalfde eeuw werd het baden (of kuren) weer populair. Waarschijnlijk onder invloed van kruisvaarders die uit oostelijke gebieden terugkeerden.

Ayurvedische kuur: invloed van Ayurveda

De kans is groot dat zij veel invloeden vanuit de Ayurvedische leer hebben meegenomen. Ayurveda is een medische wetenschap die letterlijk ‘wetenschap van het leven’ betekent, en is ontstaan in India. Bij de Ayurveda draait het niet alleen om medische gezondheid, maar om gezondheid in het hele leven. Er is aandacht voor alle aspecten: wat je doet, hoe je je leven inricht, wat je eet, hoe je je voelt mentaal en fysiek. Een ayurvedische kuur legt de focus op het terugbrengen van de balans in je leven en lichaam.

Populariteit van kuren

Hoewel het kuren in Nederland niet zozeer voet aan de grond heeft gekregen, is het vooral in Duitsland wel een bekend en populair fenomeen. Sterker nog, het woord ‘Kurort’ is een officieel ‘predicaat’ voor plaatsen met faciliteiten voor geneeskundige therapieën waar je langere tijd kunt blijven. Het gaat hierbij niet om een zieken- of verpleeghuis, maar echt een plek om pas op de plaats te maken en weer lekkerder in je vel te zitten. Om te kunnen ontspannen en je vizier weer scherp te stellen voor de toekomst.

Kuren in Nederland op de kaart

Rabea Iqbal van IQ Balance vindt kuren een waardevolle toevoeging, we zouden het in Nederland ook goed kunnen gebruiken. Ze vertelt: ‘Ik vind het een mooie uitdaging om het kuurverhaal ook hier in Nederland op de kaart te zetten. Het grappige is dat in Nederland een retraite wel bekend is, en dat komt al aardig in de buurt. Maar bij een retraite werk je aan bewustwording. Je probeert mentaal tot de kern komen. Lichamelijke gezondheid is daarbij een minder groot onderdeel. Maar ik denk dat daar juist de waarde van kuren in schuilt. Een kuur is ook geschikt voor mensen met een gezondheidsuitdaging. Denk aan mensen die veel last hebben van klachten door stress of spanning.’

Gezondheidsvakantie

Daarbij is er uiteraard ook aandacht voor bewustwording, want IQ Balance is een holistische praktijk. ‘Maar het werken aan bewustwording combineren we met een vakantie en iemand lekker in de watten leggen. Kuren zou je kunnen zien als een soort gezondheidsvakantie. Je werkt aan je gezondheid en bent er even lekker tussenuit, maar bent ook hard aan het werk met punten die je wilt verbeteren. Omdat je dan aan alle kanten steun krijgt, voelt dat alleen niet als hard werken.’

Ayurveda kuur Nederland om er weer tegen aan te gaan

Toch kun je tijdens een kuur wel degelijk planmatig aan de slag. Rabea legt uit: ‘Van tevoren bedenk je duidelijke doelstellingen en tijdens de kuur kun je bewust de tijd reserveren om die dingen aan te pakken. Daarom is het veel krachtiger dan af en toe eens een uurtje naar een specialist, want je bent een week bezig met meerdere specialisten en even uit de dagelijkse routine. Zo kun je heel doelgericht en effectief aan de slag en kun je na je bezoek aan het kuuroord er vol energie weer tegenaan.’

Deel dit bericht op:

Lees ook

Rabea’s afscheid uit Nederland

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Tijd voor selfcare? Ga voor de midweekse kuur!

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Ontdek het Ayurvedisch Natuurgeneeskundig Pakket

Niet lekker in je vel? Je zelfkennis ontwikkelen kan helpen!

Lees verder

Omgaan met werkstress: hoe doe je dat?

Werkstress de baas zijn: zó doe je dat!

Lees verder

De effecten van geur

Geur is een belangrijk zintuig dat nauw verbonden is met onze waarneming. In deze blog leggen we het belang van geur uit!

Lees verder

Voorbereid de winter in!

Tijdens de wintermaanden krijgt je lichaam een hoop te verduren. Lees hier wat je kunt doen om jezelf te verwennen tijdens deze periode.

Lees verder

Zo verwen je jezelf tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is een hectische periode waar je soms wel even aan zou kunnen ontsnappen. Bij IQ Balance zorgen we graag voor jou en je lichaam.

Lees verder

Bedrijfsmassages: werken én ontspannen?

We zitten te lang op het werk, wat tot veel klachten kan leiden. Lees er hier meer over.

Lees verder

Rust en balans met behulp van wellness

Door zo nu en dan uit je routine te stappen, doe je je gezondheid goed. Wanneer kom jij langs voor een wellness-routine.

Lees verder

Reviews

Ik ben erg enthousiast over Helena. Ze is uitzonderlijk goed in het behandelen van energiepatronen die in je lichaam verborgen zijn. Helena is professioneel en vriendelijk. Ze stelt je razendsnel op je gemak en slaagt erin om haar behandeling af te stemmen op je behoeften. Ik blijf steeds weer terugkomen!

- Tiemen Amsterdam

Afgelopen woensdag heb ik van Helena een ruim twee uur durende behandeling van lichaam, geest en ziel gekregen. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, maar die zijn nog verre overtroffen. Het was echt fantastisch goed, op alle vlakken. Haar massage is geweldig. Ze voelt heel goed aan waar, en hoe intens ze moet masseren. Niet te hard en niet te zacht, precies goed. Tijdens de massage was ze met me in gesprek, om meer inzicht in mijn mentale conditie te krijgen, en daarmee indirect ook in eventuele lichamelijke problemen. Met haar respons en adviezen gaf ze me heel originele inzichten in mijn functioneren. Al met al heeft ze met deze behandeling op heel bijzondere wijze mijn lichaam, geest en ziel verkwikt, en ik voel me na 4 dagen nog steeds enorm goed daardoor. Zeker voor herhaling vatbaar!

- Jurjen Amsterdam

Beste Rabea, we hebben genoten van onze midweek-detoxkuur. Heel professionele behandelingen door een zorgzaam team. Bedankt voor de mooie attentie bij vertrek ook (kookboek). Tot ziens 😊

- Isabel & Veronique

Doelgericht, duidelijk
en persoonlijk
advies met de

IQ Analyzer©

Vul online de IQ Analyzer© in en ontvang
jouw resultaat in je mail