Nieuw CEC Serum! Blue Iris Treatment

Nieuw CEC Serum!

Blue Itis Treatment

De twee belangrijkste natuurlijke grondstoffen bij huidontstekingen zijn de plantolie tamanu en de essentiële olie van de echte (blauwe) kamille. In deze blog gaat Drs. Harmen Rijpkema, medisch antropoloog en aromatherapeut, dieper in op deze twee krachtige grondstoffen.

Tamanu

Calophyllum inophyllum is een altijdgroene boom die groeit tot op de kust en eilanden van de Indische en Grote Oceaan, vooral in Polynesië. De olie uit de zaden worden traditioneel ingezet bij huidbeschadigingen door verbrandingen, littekens en geïnfecteerde wonden, maar ook bij huidaandoeningen als ontstekingen, netelroos en eczeem. Uit onderzoek[1] [2] blijkt dat tamanu vooral Gram+ bacteriën zoals Staphylococcus aureus onschadelijk maakte. Het bleek zelfs dat de MRSA bacterie gevoeliger bleek voor tamanu dan ofloxacine, een antibioticum dat wordt gebruikt bij o.a. urineweginfecties en longontsteking. De onderzoekers gaan zelfs zo ver in de aanbeveling dat tamanu de basis zou kunnen zijn voor nieuwe antibacteriële middelen. Tamanu olie bleek zeer effectief tegen Propionibacterium acnes, een gram+ bacterie die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor acne. Soms is deze bacterie betrokken bij andere infecties zoals de postoperatieve infecties van kunstgewrichten. Bij acne wordt door de onderzoekers het gebruik van tamanu zeer aanbevolen en zou een volwaardige vervanger zijn van zinkzalven en andere conventionele middelen. Voor een deel is tamanu antibacterieel door de aanwezigheid van harsen en coumarinen in de olie.

De sterke huidgenezende kwaliteit van tamanu bij verbrandingen wonden en de antibacteriële werking werd door dit onderzoek bevestigd. Tamanu zorgt voor een versnelde sluiting van de wond door de keratinocyten. Daarnaast zorgt de olie voor een verhoogde β-defensine productie – dit zijn zogenaamde antimicrobiële peptiden die o.a. zorgen dat het huidoppervlak weerstand krijgt tegen kolonisatie van bacteriën en is een onderdeel van het immuunsysteem. Tamanu olie en de coumarines in de olie (o.a. calophyllolide) zorgen voor een versnelde wondgenezing en collageenproductie.

Blauwe kamille

Echte kamille olie (Matricaria chamomilla), ook wel blauwe kamille of Duitse kamille genoemd, bevat het hoogst werkzame alfa-bisabolol, bisabolol oxiden en azulenen, waaronder chamazuleen. Een studie met vrijwilligers[3] heeft aangetoond dat de olie met al zijn bestanddelen de huid diep kunnen doordringen. Dit is een belangrijke constatering vanwege de ontstekingsremmende kwaliteiten van de olie. Eén van de ontstekingsremmende eigenschappen heeft te maken met de afnemende productie van prostagladine E die een ontsteking kan uitlokken of in stand kan houden.[4]

Het azuleengehalte in de olie kan uiteenlopen tussen de 5 en 35 % – hetzelfde geldt voor alfa-bisabolol. Deze stoffen zorgen voor de sterk ontstekingsremmende werking van de olie. Ook zouden deze stoffen de histamine uitstoot bij allergische ontstekingsreacties verminderen. Zoals bijvoorbeeld bij eczeem. Je kunt meer lezen over tamanu en blauwe kamille in het boek Aromecum van Drs. Harmen Rijpkema.

Nieuw: CEC Serum Blue Itis Treatment

Zowel tamanu als blauwe kamille vormen de basis van het nieuwste serum van Chi Essential Cosmetics. Het serum zorgt voor vermindering van de ontsteking, van jeuk, zorgt voor huidherstel en speelt een rol bij het voorkomen van een histamine uitbraak. Overal waar hitte in de huid optreedt, is dit serum een heerlijke verkoeler. Door de combinatie van bijzondere vette plantoliën en essentiële oliën is dit serum een must bij acute en chronische huidontstekingen.

Literatuur:

[1] 1 Léguillier, T. et al – The wound healing and antibacterial activity of five ethnomedical Calophyllum inophyllum oils: An alternative therapeutic strategy to treat infected wounds. PLoS One 2015; 10(9): e0138602.

[2] 2 Ansel, J.L. et al – Biological activity of Polynesian Calophyllum inophyllum oil extract on human skin cells. Planta Medica 2016; 82 (11-12): 961 – 966

[3] Srivastana, J.K. et al – Chamomile, a novel and selective Cox-2 inhibitor with anti-inflammatory activity. Life Science 209; 85; 663 – 669

[4] Srivastana, J.K. et al – Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular Medicine Reports 2010; 3 (6): 895 – 901

Deel dit bericht op:

Lees ook

Rabea’s afscheid uit Nederland

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Tijd voor selfcare? Ga voor de midweekse kuur!

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Ontdek het Ayurvedisch Natuurgeneeskundig Pakket

Niet lekker in je vel? Je zelfkennis ontwikkelen kan helpen!

Lees verder

Omgaan met werkstress: hoe doe je dat?

Werkstress de baas zijn: zó doe je dat!

Lees verder

De effecten van geur

Geur is een belangrijk zintuig dat nauw verbonden is met onze waarneming. In deze blog leggen we het belang van geur uit!

Lees verder

Voorbereid de winter in!

Tijdens de wintermaanden krijgt je lichaam een hoop te verduren. Lees hier wat je kunt doen om jezelf te verwennen tijdens deze periode.

Lees verder

Zo verwen je jezelf tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is een hectische periode waar je soms wel even aan zou kunnen ontsnappen. Bij IQ Balance zorgen we graag voor jou en je lichaam.

Lees verder

Bedrijfsmassages: werken én ontspannen?

We zitten te lang op het werk, wat tot veel klachten kan leiden. Lees er hier meer over.

Lees verder

Rust en balans met behulp van wellness

Door zo nu en dan uit je routine te stappen, doe je je gezondheid goed. Wanneer kom jij langs voor een wellness-routine.

Lees verder

Reviews

Ik ben erg enthousiast over Helena. Ze is uitzonderlijk goed in het behandelen van energiepatronen die in je lichaam verborgen zijn. Helena is professioneel en vriendelijk. Ze stelt je razendsnel op je gemak en slaagt erin om haar behandeling af te stemmen op je behoeften. Ik blijf steeds weer terugkomen!

- Tiemen Amsterdam

Afgelopen woensdag heb ik van Helena een ruim twee uur durende behandeling van lichaam, geest en ziel gekregen. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, maar die zijn nog verre overtroffen. Het was echt fantastisch goed, op alle vlakken. Haar massage is geweldig. Ze voelt heel goed aan waar, en hoe intens ze moet masseren. Niet te hard en niet te zacht, precies goed. Tijdens de massage was ze met me in gesprek, om meer inzicht in mijn mentale conditie te krijgen, en daarmee indirect ook in eventuele lichamelijke problemen. Met haar respons en adviezen gaf ze me heel originele inzichten in mijn functioneren. Al met al heeft ze met deze behandeling op heel bijzondere wijze mijn lichaam, geest en ziel verkwikt, en ik voel me na 4 dagen nog steeds enorm goed daardoor. Zeker voor herhaling vatbaar!

- Jurjen Amsterdam

Beste Rabea, we hebben genoten van onze midweek-detoxkuur. Heel professionele behandelingen door een zorgzaam team. Bedankt voor de mooie attentie bij vertrek ook (kookboek). Tot ziens 😊

- Isabel & Veronique

Doelgericht, duidelijk
en persoonlijk
advies met de

IQ Analyzer©

Vul online de IQ Analyzer© in en ontvang
jouw resultaat in je mail