Nieuw CEC Serum! Blue Iris Treatment

Nieuw CEC Serum!

Blue Itis Treatment

De twee belangrijkste natuurlijke grondstoffen bij huidontstekingen zijn de plantolie tamanu en de essentiële olie van de echte (blauwe) kamille. In deze blog gaat Drs. Harmen Rijpkema, medisch antropoloog en aromatherapeut, dieper in op deze twee krachtige grondstoffen.

Tamanu

Calophyllum inophyllum is een altijdgroene boom die groeit tot op de kust en eilanden van de Indische en Grote Oceaan, vooral in Polynesië. De olie uit de zaden worden traditioneel ingezet bij huidbeschadigingen door verbrandingen, littekens en geïnfecteerde wonden, maar ook bij huidaandoeningen als ontstekingen, netelroos en eczeem. Uit onderzoek[1] [2] blijkt dat tamanu vooral Gram+ bacteriën zoals Staphylococcus aureus onschadelijk maakte. Het bleek zelfs dat de MRSA bacterie gevoeliger bleek voor tamanu dan ofloxacine, een antibioticum dat wordt gebruikt bij o.a. urineweginfecties en longontsteking. De onderzoekers gaan zelfs zo ver in de aanbeveling dat tamanu de basis zou kunnen zijn voor nieuwe antibacteriële middelen. Tamanu olie bleek zeer effectief tegen Propionibacterium acnes, een gram+ bacterie die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor acne. Soms is deze bacterie betrokken bij andere infecties zoals de postoperatieve infecties van kunstgewrichten. Bij acne wordt door de onderzoekers het gebruik van tamanu zeer aanbevolen en zou een volwaardige vervanger zijn van zinkzalven en andere conventionele middelen. Voor een deel is tamanu antibacterieel door de aanwezigheid van harsen en coumarinen in de olie.

De sterke huidgenezende kwaliteit van tamanu bij verbrandingen wonden en de antibacteriële werking werd door dit onderzoek bevestigd. Tamanu zorgt voor een versnelde sluiting van de wond door de keratinocyten. Daarnaast zorgt de olie voor een verhoogde β-defensine productie – dit zijn zogenaamde antimicrobiële peptiden die o.a. zorgen dat het huidoppervlak weerstand krijgt tegen kolonisatie van bacteriën en is een onderdeel van het immuunsysteem. Tamanu olie en de coumarines in de olie (o.a. calophyllolide) zorgen voor een versnelde wondgenezing en collageenproductie.

Blauwe kamille

Echte kamille olie (Matricaria chamomilla), ook wel blauwe kamille of Duitse kamille genoemd, bevat het hoogst werkzame alfa-bisabolol, bisabolol oxiden en azulenen, waaronder chamazuleen. Een studie met vrijwilligers[3] heeft aangetoond dat de olie met al zijn bestanddelen de huid diep kunnen doordringen. Dit is een belangrijke constatering vanwege de ontstekingsremmende kwaliteiten van de olie. Eén van de ontstekingsremmende eigenschappen heeft te maken met de afnemende productie van prostagladine E die een ontsteking kan uitlokken of in stand kan houden.[4]

Het azuleengehalte in de olie kan uiteenlopen tussen de 5 en 35 % – hetzelfde geldt voor alfa-bisabolol. Deze stoffen zorgen voor de sterk ontstekingsremmende werking van de olie. Ook zouden deze stoffen de histamine uitstoot bij allergische ontstekingsreacties verminderen. Zoals bijvoorbeeld bij eczeem. Je kunt meer lezen over tamanu en blauwe kamille in het boek Aromecum van Drs. Harmen Rijpkema.

Nieuw: CEC Serum Blue Itis Treatment

Zowel tamanu als blauwe kamille vormen de basis van het nieuwste serum van Chi Essential Cosmetics. Het serum zorgt voor vermindering van de ontsteking, van jeuk, zorgt voor huidherstel en speelt een rol bij het voorkomen van een histamine uitbraak. Overal waar hitte in de huid optreedt, is dit serum een heerlijke verkoeler. Door de combinatie van bijzondere vette plantoliën en essentiële oliën is dit serum een must bij acute en chronische huidontstekingen.

Literatuur:

[1] 1 Léguillier, T. et al – The wound healing and antibacterial activity of five ethnomedical Calophyllum inophyllum oils: An alternative therapeutic strategy to treat infected wounds. PLoS One 2015; 10(9): e0138602.

[2] 2 Ansel, J.L. et al – Biological activity of Polynesian Calophyllum inophyllum oil extract on human skin cells. Planta Medica 2016; 82 (11-12): 961 – 966

[3] Srivastana, J.K. et al – Chamomile, a novel and selective Cox-2 inhibitor with anti-inflammatory activity. Life Science 209; 85; 663 – 669

[4] Srivastana, J.K. et al – Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular Medicine Reports 2010; 3 (6): 895 – 901

Deel dit bericht op:

Lees ook

Bedrijfsmassages: werken én ontspannen?

We zitten te lang op het werk, wat tot veel klachten kan leiden. Lees er hier meer over.

Lees verder

Rust en balans met behulp van wellness

Door zo nu en dan uit je routine te stappen, doe je je gezondheid goed. Wanneer kom jij langs voor een wellness-routine.

Lees verder

De ideale werkplek: meer gezondheid op de werkvloer

Een goede werkplek is essentieel. Een verkeerde houding kan snel tot klachten zorgen. Laatje werkplek daarom controleren. Lees hier advies!

Lees verder

Personal training in de natuur

Fit en gezond zijn, goed voor jezelf zorgen, dingen doen die je leuk vindt en je zowel fysiek als mentaal sterk voelen vinden wij bij IQ Balance-HealthZone belangrijk.

Lees verder

Werken aan persoonlijke ontwikkeling? Hier begin je

Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Maar waar moet je beginnen? IQ Balance geeft advies, lees het hier.

Lees verder

Personal training voor medewerkers: een productiviteitsboost!

Hoe helpt sporten bij productiviteit? En hoe kan personal training hierbij helpen? Lees het in het artikel van IQ Balance

Lees verder

Ontdek de voordelen van magneetresonantietherapie

Wist jij dat magneetresonantietherapie uiteenlopende klachten kan behandelen, van een hernia tot incontinentie? Ontdek de voordelen!

Lees verder

Bedrijfsmassage – waarom is het zinvol en wat lost het op?

Bied jouw werknemers bedrijfsmassage aan en geef ontspannen leiding aan een bedrijf. Lees hier meer of neem contact op.

Lees verder

Gezondheid en vakantie in één: kom naar ons kuurcentrum!

Wil je er even tussenuit om te ontspannen en tegelijkertijd aan je gezondheid werken? Het kan bij dit nieuwe kuurcentrum!

Lees verder

Reviews

‘Wat een professionele maar zeer warme duo behandeling. Heel veel nuttige tips als extra gekregen. Wij hebben genoten voor de tweede keer hier in de Roode Schuur. IQ balance is een oprechte aanrader!’

- Erwin & Wendy

‘Op 27 juli heb ik een heerlijke behandeling massage gehad het was werkelijk heerlijk ik was helemaal weg van de wereld zo goed is dat gedaan dank u wel. Op 26 juli was ik jarig een heel mooi verjaardagscadeau.’

- Ytsje Wilstra Scherjon

‘Liefde hebben voor jezelf is je behandelingen gunnen bij IQ Balance.’

- Z.H. Nijkerk

Doelgericht, duidelijk
en persoonlijk
advies met de

IQ Analyzer©

Vul online de IQ Analyzer in en ontvang
jouw resultaat in je mail