Voorjaarsschoonmaak: detox je lichaam én geest

Voorjaarsschoonmaak: detox je lichaam én geest

Met de lente in het vooruitzicht wordt het weer tijd voor een voorjaarsschoonmaak – op alle gebieden. Het kriebelt bij mensen om hun leven weer op orde te brengen. Niet alleen ruimen we alle stof en spinnenwebben uit de weg en voorzien we ons huis van een grondige reiniging, ook hebben we meer aandacht voor ons lichaam. Het wordt daarom tijd om de bezem door je leven te halen met een detox voor je lichaam én geest.

Vastenperiode

In het voorjaar breekt voor christenen traditioneel de vastenperiode aan, waarin ze zich bewuster worden van wat ze in hun lichaam stoppen. Ook volgens de ayurvedische leer is de lente een goed moment om te detoxen. Je kunt dan de overtollige gifstoffen van de winter achter je laten en nieuwe energie opdoen voor het nieuwe seizoen.

Detoxen

Bij detox denk je waarschijnlijk aan ontgiftende sappenkuren, darmspoelingen en sauna’s. Maar in principe gaat het om bewustwording van alles wat je consumeert. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vormen van media, zoals sociale media of tv-programma’s. Wat doet het eigenlijk met je? Zijn de programma’s die je op de televisie kijkt goed voor je? Voel je je er blij door of maakt het je juist onrustig?

Communicatie

Het gaat dus om ‘voeding’ in de meest brede context. Ook het contact met anderen valt hieronder. Hoe communiceer je bijvoorbeeld met mensen: waar praat je over en roddel je veel? Sta op deze manier eens stil bij de impact van alles wat je doet en grijp deze periode aan om voor jezelf op een rijtje te zetten: wat is goed voor mij?

Dosha

Een Dosha-analyse kan jou hierbij inzicht geven en je op de juiste weg zetten. Volgens de Ayurveda zijn er drie verschillende types (Dosha’s). Om erachter te komen welk Dosha-type je bent, kun je een online Dosha-test kopen in onze webshop. Je krijgt dan een vragenlijst toegestuurd die je onder bepaalde omstandigheden moet invullen. Op basis van deze antwoorden kun je vervolgens kijken met welke type je de meeste overeenkomsten hebt. Ben je een Vata, Pitta of Kapha, of wellicht een mengtype? Zo ontdek je wat de invloed is van je leefstijl en welke leefstijl het best bij je past.

Let op! Na deze test ben je niet meer ‘onschuldig’! We geven je volledig inzicht in de basisprincipes vanuit de Ayurveda waarmee je de touwtjes in handen krijgt om baas over je leven te zijn. Je wordt dan niet meer geleefd door de omstandigheden om je heen als je deze principes voor jezelf gaat toepassen en leert begrijpen.

Verschillende behoeften

Elk type is verschillend en heeft andere behoeften. Wanneer je helder hebt welk type je bent, kun je je leefstijl hier dus beter op aanpassen. Zo is het voor een Pitta-type niet handig om voor de lunch een pittig gesprek te voeren. Met een lege maag kun je vaak niet helder denken en daardoor onredelijk worden. Het kan dus waardevol zijn om te weten wanneer je bepaalde gesprekken of werkzaamheden het best kunt uitvoeren. Als je van plan bent om een voorjaarsdetox te doen, kun je je hier zo ook beter op voorbereiden. Voor een Pitta-type is detoxen met rauwkost en vruchtensappen bijvoorbeeld geschikt, terwijl een Vata-type beter warme groente en bouillon kan nemen.

Meer weten?

Wil je meer weten over je Dosha? Bij IQ Balance geven we je graag uitgebreide informatie over je Dosha-type en welke behoeften hierbij horen tijdens een online consult. Samen kunnen we dan een plan uitwerken om beter te leven volgens je type en dichter bij jezelf te staan. Ook kun je bij ons terecht voor een detoxbehandeling en begeleid worden bij het detoxen op een gezonde en verantwoorde manier.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Rabea’s afscheid uit Nederland

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Tijd voor selfcare? Ga voor de midweekse kuur!

Op een fijne manier jezelf als prioriteit zetten en genieten van selfcare, dat kan met de midweekse kuur!

Lees verder

Ontdek het Ayurvedisch Natuurgeneeskundig Pakket

Niet lekker in je vel? Je zelfkennis ontwikkelen kan helpen!

Lees verder

Omgaan met werkstress: hoe doe je dat?

Werkstress de baas zijn: zó doe je dat!

Lees verder

De effecten van geur

Geur is een belangrijk zintuig dat nauw verbonden is met onze waarneming. In deze blog leggen we het belang van geur uit!

Lees verder

Voorbereid de winter in!

Tijdens de wintermaanden krijgt je lichaam een hoop te verduren. Lees hier wat je kunt doen om jezelf te verwennen tijdens deze periode.

Lees verder

Zo verwen je jezelf tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is een hectische periode waar je soms wel even aan zou kunnen ontsnappen. Bij IQ Balance zorgen we graag voor jou en je lichaam.

Lees verder

Bedrijfsmassages: werken én ontspannen?

We zitten te lang op het werk, wat tot veel klachten kan leiden. Lees er hier meer over.

Lees verder

Rust en balans met behulp van wellness

Door zo nu en dan uit je routine te stappen, doe je je gezondheid goed. Wanneer kom jij langs voor een wellness-routine.

Lees verder

Reviews

Ik ben erg enthousiast over Helena. Ze is uitzonderlijk goed in het behandelen van energiepatronen die in je lichaam verborgen zijn. Helena is professioneel en vriendelijk. Ze stelt je razendsnel op je gemak en slaagt erin om haar behandeling af te stemmen op je behoeften. Ik blijf steeds weer terugkomen!

- Tiemen Amsterdam

Afgelopen woensdag heb ik van Helena een ruim twee uur durende behandeling van lichaam, geest en ziel gekregen. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, maar die zijn nog verre overtroffen. Het was echt fantastisch goed, op alle vlakken. Haar massage is geweldig. Ze voelt heel goed aan waar, en hoe intens ze moet masseren. Niet te hard en niet te zacht, precies goed. Tijdens de massage was ze met me in gesprek, om meer inzicht in mijn mentale conditie te krijgen, en daarmee indirect ook in eventuele lichamelijke problemen. Met haar respons en adviezen gaf ze me heel originele inzichten in mijn functioneren. Al met al heeft ze met deze behandeling op heel bijzondere wijze mijn lichaam, geest en ziel verkwikt, en ik voel me na 4 dagen nog steeds enorm goed daardoor. Zeker voor herhaling vatbaar!

- Jurjen Amsterdam

Beste Rabea, we hebben genoten van onze midweek-detoxkuur. Heel professionele behandelingen door een zorgzaam team. Bedankt voor de mooie attentie bij vertrek ook (kookboek). Tot ziens 😊

- Isabel & Veronique

Doelgericht, duidelijk
en persoonlijk
advies met de

IQ Analyzer©

Vul online de IQ Analyzer© in en ontvang
jouw resultaat in je mail